Att video är ett av de kraftfullaste verktygen i din marknadsföringsverktygslåda är väl kanske inte någon direkt överraskning. Även fast film inte är något nytt fenomen – det är nu över 120 år sedan Louis Le Prince anordnade världens första filmvisning för betalande publik i Paris 1895 – så är det rörliga mediet mer relevant än någonsin.

Användandet av video har ökat lavinartat de senaste åren och det märks inte minst i de sociala flödena som formligen väller över av videoklipp på katter, YouTube-pranks och fredagsmysmatlagning i ”fast motion”. Både Google och Facebooks algoritmer premierar användandet av video och det gör att videoinnehåll hamnar högre upp i flöden och i sökningar.

Att användandet av video skulle minska framöver finns det inga tecken på. Exv. Cisco förutspår att 2019 kommer nästan 80% av all trafik på Internet att vara rörligt innehåll så en sak är säker; vi går en allt rörligare framtid till mötes. Känner du dig fortfarande osäker på om video är något för dig och ditt företag, så bör du åtminstone vara medveten om följande tolv anledningar till varför du ska använda video i din marknadsföring.

 

 

“2019 kommer nästan 80% av all trafik på Internet att vara rörligt”

 

 

1. Video är känslobaserat.

Kombinationen av bilder, ljud, ord, ansiktsuttryck och musik kan framkalla känslor som sorg, glädje, ilska, förtvivlan och medkänsla. Alla har vi blivit påverkade av kraften i video. En kraft som är ovärderlig när du försöker knyta an känslomässigt med dina tittare. Genom att använda det till din fördel kan du uppmuntra dina potentiella kunder att utföra en önskad handling – exv. att se en film, att fylla i ett formulär för att ladda ner en e-bok eller att köpa någonting.

2. Video är enkelt

Läser du hellre en manual på 50 sidor eller ser på en film på några minuter? Oavsett om det är några enkla steg eller om det är komplexa processer som ska beskrivas är det oftast lättare att åskådliggöra det med video än att förklara i text. Det finns också statistik som stödjer det – att 60% av besökarna på din webbsida hellre tittar på video om det finns – än att de läser en text.

3. Video är lättillgängligt

Video har tidigare varit dyrt men har blivit mycket mer kostnadseffektivt att producera i och med att den tekniska utvecklingen ständigt går framåt samtidigt som den utrustning som krävs blivit billigare. Idag finns många bra, billiga och enkla lösningar så att du själv kan skapa video. Inte minst i din mobil som idag är en fullfjädrad filmproduktionsstudio, där du kan filma, redigera och animera.

4. Video är engagerande och skapar uppmärksamhet

Rörlig bild har en förmåga att dra ögat till sig och fånga tittarens uppmärksamheten bättre än något annat media. När vi kombinerar flera sinnen har vi dessutom lättare att ta in information. Ju fler sinnen vi kombinerar desto bättre effekt.

Visuellt innehåll är nyckeln till bra engagemang – video är inget undantag. Det är ca tolv gånger större sannolikhet att tittarna engagerar sig i, delar, gillar och kommenterar videoinlägg än andra inlägg i sociala medier.

 

 

5. Video är innehållsrikt

Varje sekund av video levererar stora mängder av information till hjärnan. “En video är värt mer än 1.5 miljoner ord” har Forrester Research’s Dr. James McQuivey skrivit i rapporten “How Video Will Take Over the World”.

Lite skämtsamt bygger det på uttrycket ”en bild är värt mer än tusen ord”. Då video levererar 25 bilder i sekunden ser formeln ut enligt följande; (En bild=1000 ord) x (video 25 bilder/sek)x(60 sek, vanlig längd för film på nätet) = 1,5 miljoner.

 

 

 

“En video är värt mer än 1.5 miljoner ord”

 

 

 

6. Video är populärt

YouTube har mer än en miljard unika besökare varje månad och det ökar hela tiden och på Facebook tittas det på 100 miljoner timmar video dagligen. Med den ökade konsumtionen av video så förbättras tekniken mer för att gynna video. Bara att se på de ständiga anpassningar och förbättringar för video som görs i de olika sociala nätverken.

7. Video ökar konverteringarna

Det är ett känt faktum idag att video ökar konverteringsgraden mer än något annat innehåll. Det finns rapporter som visar att av de som ser på ”produktfilmer”, är 65-85%mer köpbenägna. Färska undersökningar visar även att över 70% av marknadsförare menar att video överträffar allt annat marknadsinnehåll konverteringsmässigt.

8. Video är pedagogiskt

Video är ett fantastiskt verktyg att använda för att på ett pedagogiskt sätt förklara, både korta enkla steg, men även längre komplexa processer. Kombinationen av att tala till flera sinnen gör att du enklare och effektivare tar åt dig informationen. Det finns undersökningar som visar att hela 80% minns innehållet i en video medan 20% minns innehållet i en text och bara 10% vad de hör.

9. Video ger större inblick

Då video är ett linjärt medium av naturen är det enkelt att mäta klickfrekvens, hur många gånger och hur länge tittaren ser på din video. Det blir allt viktigare att ha koll på då det är en STOR skillnad mellan någon som trycker på play och tittar 5 sekunder och någon som ser på din produktdemo hela vägen igenom. Genom att ha koll på de olika analysverktygen så vet du vad som funkar och inte funkar och kan anpassa dina filmer utifrån det.

10. Video är bra på att behålla tittarna längre

Tiden som en besökare spenderar på dina webbsidor är en viktig rankingfaktor i Googles sökalgoritm och är en stor anledning till varför Google främjar videoinnehåll65 % av tittarna ser mer än 3/4 av en video vilket är mer än vad man kan säga om textbaserat innehåll. Så om du vill nå ut med ett budskap så är video vägen att gå.

11. Video ger bättre SEO

Att använda video i din digitala marknadsföring vill utan tvekan förbättra din SEO (Sökmotoroptimering). Enligt Comscore kan du förbättra chansen att hamna på första sidan på Google med 53 gånger om du har video på din webbsida. Video ger en 157%-ig ökning i organisk trafik från Google.

12. Video ger högre klickfrekvens i Email

Att video engagerar har vi ju redan berört. Genom att använda video i e-mail kan du bli mer personlig. Här vill du få din mottagare att lämna sin inbox och utföra en handling på din webbsida. Använder du ordet video i ämnesraden så ökar du öppningsfrekvensen med ca 20% och video i email har visat sig öka CTR (click-through-rate) med upp till 96%.

Nu har du fått 12 anledningar till varför du bör använda video i din marknadsföring.

Kort och gott – video är oerhört kraftfullt och effektivt om det används på rätt sätt. För att citera Mark Robertson, grundare av webbsajten ReelSEO;

 

 

 

”Video är den digitala marknadsföringens schweiziska armékniv. Det kan användas längs hela kundens köpresa oavsett om det exv. är kundservice, marknadsföring eller rekrytering.”

 

 

 

Så har du inte redan börjat så är det definitivt dags att undersöka möjligheterna att använda video även i ditt företag.

 

Har du några frågor så kontakta mig gärna på thomas@anymotion.se.


Share This